Uskontojen maailmasynkretismi

Synkretismi tarkoittaa uskontojen sekoittumista ja nivoutumista toisiinsa. Ajan kuluessa kaikki uskonnot ovat muuttuneet ja omaksuneet vaikutteita kanssakäymisen tuloksena, ja uusia uskontoja on syntynyt ja perustettu entisten tarjoamalle pohjalle. Esimerkiksi kristinusko on syntynyt juutalaisessa kulttuuripiirissä omaksuen siitä mm. kymmenen käskyä ja heprealaisen Raamatun kirjoitukset (kristinuskon Vanha testamentti), ja sikhiläisyys pohjautuu mm. hindulaisuuteen ja islamiin. Monet hindulaisuuden jumaluuksista ovat puolestaan usean perinteen muovaamia ja niillä on nykyäänkin paikallisia rinnakkaismuotoja.

Uskonnot ovat levinneet ympäri maailman mm. kaupankäynnin, sotien, siirtomaavallan, muuton, lähetystyön ja orjakaupan seurauksena, mikä on edistänyt synkretismiä. Esimerkiksi Afrikasta Karibialle ja Latinalaiseen Amerikkaan suuntautunut orjakauppa synnytti uusien kulttien ja uskontojen kirjon, kun afrikkalaiset uskonnot alkoivat uudessa maailmassa sekoittua kristillisiin ja paikallisiin perinteisiin. Moni ei-kristillinen henki ja jumaluus sai kirkon ja valkoisten vallanpitäjien hyväksymän vastineen katolisesta pyhimyksestä. Esimerkiksi haitilaisen voodoon afrikkalaisperäinen Erzulie Fréda -henki, joka edustaa kauneutta ja rakkautta ja jolla on kolme aviomiestä, esitetään Neitsyt Marian hahmossa yhdessä Jeesus-lapsen kanssa, ja hänelle uhrataan mm. hajuvesiä, makeisia ja alkoholia.
Seitsemän hyvän onnen jumalaa, joiden hahmot juontavat Japanin shintolaisuudesta, kiinalaisesta taolaisuudesta ja intialaisesta hindulaisuudesta sekä buddhalaisuudesta. Keramiikka. Japani. Kuva: Rauno Träskelin.
Seitsemän hyvän onnen jumalaa, joiden hahmot juontavat Japanin shintolaisuudesta, kiinalaisesta taolaisuudesta ja intialaisesta hindulaisuudesta sekä buddhalaisuudesta. Keramiikka. Japani. Kuva: Rauno Träskelin.
Ebisu on shintolaisperäinen kalastajien ja kauppiaiden suojelija. Kala symboloi hyvää onnea.
Daikokun, rikkauksien suojelijan, esikuva on buddhalainen opinsuojelija Mahākāla.
Bishamon on vastine buddhalaiselle Vaiśravanalle, jonka hindulainen esikuva on puolestaan vauraudenjumala ja pohjoisen ilmansuunnan vartija Kubera.
Fukurokuju on hyvän onnen, pitkäikäisyyden ja vaurauden jumaluus, jonka esikuva lienee ollut taolainen erakko Pohjoisen Song-dynastian aikana.
Bentenin esikuva on hindujumalatar Sarasvatī, rakkauden, musiikin, retoriikan ja viisauden edustaja.
Jurojin on alkuperältään taolainen pitkäikäisyyden jumala, joka esitetään kiinalaisena viisaana.
Hotei on 900-luvulla jaa. elänyt kiinalainen kerjäläismunkki ja runoilija. Hahmo on sekoittunut tulevan maailmankauden buddhan Maitreyan kulttiin luultavasti hänen Maitreyasta kertovan runonsa takia. Hän on tyytyväisyyden ja hyvyyden jumaluus sekä lasten suojelija. Hotei sekoitetaan myös Buddha Śākyamunin hahmoon.


Venezuela2

Venezuelassa uskonnollisessa ajattelussa sekoittuvat kansanuskomukset ja katolisuudesta peräisin olevat piirteet. Erilaiset rituaaliesineet, kuten katolisia pyhimyksiä, kansallissankari Simón Bolívaria ja jumalatar María Lionzaa esittävät patsaat, ovat yleisiä. Carúpano, Venezuela. Kuva: Eija-Maija Kotilainen.