sanasto | yleisiä termejä
alkemiaOppi, joka tähtää kullan ja pitkän iän tai jopa kuolemattomuuden antavan aineen, eliksiirin, valmistamiseen.
animismi Käsitys, jonka mukaan kaikella olevaisella on henki tai sielu, ”sielu-usko”.
askeesi, askeettiRuumiillisen ja henkisen itsekurin harjoittaminen, johon tavallisesti liittyy harjoituksia ja aineellisista nautinnoista pidättäytymistä, esim. paastoaminen.
ateismi, teismiAteismi viittaa sekä käsitykseen, ettei jumalaa ole olemassa, että jumaluskon eli teismin puuttumiseen. Termi juontuu kieltävästä a-etuliitteestä ja kreikan kielen jumalaa tarkoittavasta theos-sanasta.
BysanttiItä-Rooma eli Rooman valtakunnan itäosa, jonka valtakausi kesti vuodesta 330 jaa. vuoteen 1453. Bysantti oli ortodoksisen kirkon ydinaluetta, jossa roomalaisuus, kreikkalainen hellenismi ja kristinusko yhdistyivät.
dogmiOpinkappale, uskonkappale, totena pidetty uskonnollinen tai filosofinen väite.
eliksiiri Pitkän iän tai jopa kuolemattomuuden antava tarumainen aine, ks. alkemia.
erakkoYksinäisyyteen vetäytynyt henkilö, joka usein keskittyy uskonasioihin, kuten rukoiluun tai mietiskelyyn.
etninen Kansaan tai heimoon viittaava termi, esim. saman alkuperän, kielen, uskonnon ja/tai kulttuuriperinnön omaava ryhmä.
faraoHallitsija muinaisessa Egyptissä.
hierarkiaArvojärjestys, arvoasteikko.
inkarnaatioRuumiillistuma, jälleensyntymä.
karismaattinenViittaa sekä henkilön persoonalliseen vetovoimaan että jumalalliseen armolahjaan. Kristinuskon ns. karismaattisessa liikkeessä painotetaan armolahjoja ja Pyhän Hengen vaikutusta.
kerettiläinenVääräoppinen, virallisesta uskonopista poikkeava ”harhaoppi” tai sen kannattaja.
kirjauskontoUskonto, jossa pyhät tekstit ovat keskeisessä asemassa, esimerkiksi hindulaisuus, buddhalaisuus, juutalaisuus, kristinusko ja islam.
kulttiViittaa sekä tiettyihin uskonnollisiin palvontamenoihin että uskonnolliseen ryhmään, joka ylläpitää tiettyä uskonnon harjoittamisen toimintamallia.
MesopotamiaKaksoisvirranmaa, ulottui nykyisen Irakin sekä Syyrian itäosan ja Turkin kaakkoisosan alueelle. Nimi viittaa Eufrat- ja Tigrisjokiin. Mesopotamia oli monen merkittävän kansan asuinaluetta (mm. sumerilaiset, assyrialaiset, babylonialaiset) ja maanviljelyn ja kaupunkikulttuurien ydinaluetta Lähi-idässä.
paha silmäUskomus, jonka mukaan toista henkilöä voidaan vahingoittaa katsomalla häntä maagisesti ”pahalla silmällä”.
šamanismi, šamaaniUskonnollinen maailmankuva, jossa parantajana ja tietäjänä toimivalla šamaanilla on tärkeä asema välittäjänä ihmisten ja henkimaailman välillä. Šamaanin rituaalikäytäntöön kuuluu tavallisesti rummutus ja transsi.
selibaattiSukupuolisesta kanssakäymisestä pidättäytyminen.
siirtymäriittiRituaali tai seremonia, jonka välityksellä ihminen siirretään elämänkaudesta toiseen. Tärkeitä siirtymäriittejä liittyy esim. syntymään, nimenantoon, puberteettiin, avioliiton solmimiseen ja kuolemaan.
synkretismiUskontojen toisiinsa nivoutumista ja sekoittumista tarkoittava ilmiö.
tabuKiellettynä pidetty ja vältettävä asia, esim. pyhänä pidetyn asian loukkaaminen.
teokratiaHallintomuoto, jossa uskonnollisella instituutiolla tai papistolla on suurin päätösvalta.
votiiviJumalalle tai hengelle lupauksen yhteydessä annettu uhri- tai kiitoslahja.
| 
Lapset käyttävät suurikokoista rukousmyllyä karusellina tiibetinbuddhalaisen temppelin eteisessä. Rukousmyllyt sisältävät mantralieriöitä. Ghoom, Intia. Kuva: Pilvi Vainonen. |