Uskontojen maailmaalmut, paasto ja askeesi

Almujen antaminen on tärkeä uskonnollinen perinne, joka kytkeytyy ajatukseen hengellisen ansion saavuttamisesta hyviä tekoja tekemällä. Maallikoille annetun avun lisäksi almuilla ja lahjoituksilla ylläpidetään niin uskonnolliselle elämälle omistautuneita henkilöitä kuin luostareita ja pyhäkköjäkin. Eri perinteiden munkit, askeetit ja erakot voivat saada vakiintuneen tavan mukaan toimeentulonsa almuista, ja uskonnolliseen rooliin liittyvä almujen vastaanottaminen eroaa siten kerjäämisestä.

Askeesi liitetään usein elämätapaan tai harjoituksiin, jossa omistaudutaan hengellisille kysymyksille. Askeesiin kuuluu tavallisesti paasto ja selibaatti. Askeetteja kunnioitetaan, sillä valittuaan arkisesta maailmasta vetäytymisen ja hengellisille asioille omistautumisen heidän katsotaan olevan lähempänä pyhyyttä. Monet uskonnolliset esikuvat ovat harjoittaneet askeesia: Gautama Buddha paastosi aikana ennen valaistumistaan lähes kuolemaan asti, Jeesus vietti erämaassa 40 päivää ennen julkisen toimintansa aloittamista, ja profeetta Muhammad mietiskeli vuorille eristäytyneenä ennen ensimmäistä ilmestystään.

Paasto on mielen ja ruumiin harjoittamista, joka hyvin monissa perinteissä kuuluu kausittain myös maallikkojen elämään.  Sen kautta voidaan valmistautua hengelliseen tapahtumaan, esimerkiksi pyhiinvaellukseen tai tietyn rituaalin tai juhlan viettoon. Islamissa paasto liittyy ramadán-kuukauteen, mutta harras muslimi voi paastota muutenkin kerran viikossa. Ortodoksikirkon tärkein paastoaika edeltää pääsiäistä ja kestää 40 päivää Jeesuksen erämaapaaston tavoin.


Islamilaisen kerjäläismunkin kerjuumalja. Kiertelevät dervissit tekivät usein köyhyyslupauksen ja elivät hurskaiden muslimien antamilla almuilla. Coco de mer -kookospähkinä. Alkuperä tuntematon. Kuva: Rauno Träskelin.
Islamilaisen kerjäläismunkin kerjuumalja. Kiertelevät dervissit tekivät usein köyhyyslupauksen ja elivät hurskaiden muslimien antamilla almuilla. Coco de mer -kookospähkinä. Alkuperä tuntematon. Kuva: Rauno Träskelin.


Munkki

Museokokoelmiin hankittua theravāda-buddhalaista munkin asua esitellään munkkien tarvikkeita myyvällä puodilla. Munkiksi vihittävä saa tavallisesti kaavun ja kerjuumaljan lahjaksi äidiltään tai isältään. Colombo, Sri Lanka. Kuva: Jason Schoonover.

Hinduaskeetit

Hinduaskeetteja rituaalivälineitä myyvällä kojulla. Varanasi, Intia. Kuva: Pilvi Vainonen.