Uskontojen maailmatekstit ja kirjat

”Kirjauskonnolla” on vanhastaan tarkoitettu uskontoja, joissa pyhät tekstit ovat keskeisessä asemassa. Kristinuskon ohella hindulaisuus, buddhalaisuus, juutalaisuus ja islam ovat esimerkkejä tällaisista uskonnoista. Sen sijaan suullinen perinne ja ei-kirjalliset traditiot ovat olleet tyypillisiä esimerkiksi pohjoisen Euraasian šamanistisille kansoille ja luonnonuskonnoille kaikkialla.

On kuitenkin tavallista, että pyhät kirjoitukset ovat säilyneet suullisessa muodossa ennen muistiin merkitsemistä ja että suullinen perinne elää niiden rinnalla. Esimerkiksi hindulaisuuden suurten eeposten Mahābhāratan ja Rāmāyanan kertomukset ovat välittyneet yli kahden tuhannen vuoden ajan lukutaidottomallekin yleisölle runonlaulajien ja teatteriesitysten, nykyisin myös television kautta.


Juutalaisuuden pyhä kirja Toora säilytyspusseineen.  Pietari, Venäjä. Kuva: Rauno Träskelin.
Juutalaisuuden pyhä kirja Toora säilytyspusseineen.  Pietari, Venäjä. Kuva: Rauno Träskelin.

Kirjat Yonatan
"Match-maker": rukouskirjoja rabbi Yonatan Ben Uzielin hautasynagogassa. Juutalaisnuoret jättävät paikalle rukouspyyntöjä ja -kirjoja, jotta rabbi välittäisi taivaaseen toiveen aviokumppanin löytymisestä. Amuka, Israel. Kuva: Nina Tuittu.


Raamattu arabiaksi

Arabiaksi käännetty Raamattu Aleksandrian koptilais-ortodoksisessa kirkossa Egyptissä. Sharm el-Sheikh, Egypti. Kuva: Nina Tuittu.
Käsin pergamentille kopioituja Toora-rullia luetaan jumalanpalveluksessa. Tooran sisältö on säilynyt sanatarkasti samanlaisena jo lähes 2 500 vuotta, ja vanhimmat käytössä olevat Toorat saattavat olla satoja vuosia vanhoja. Pietari, Venäjä. Kuva: Rau
Käsin pergamentille kopioituja Toora-rullia luetaan jumalanpalveluksessa. Tooran sisältö on säilynyt sanatarkasti samanlaisena jo lähes 2 500 vuotta, ja vanhimmat käytössä olevat Toorat saattavat olla satoja vuosia vanhoja. Pietari, Venäjä. Kuva: Rauno Träskelin.